Praktijk voor oefentherapie Cesar
Mara Jorritsma

Adem- en ontspanningstherapie

Wat is adem- en ontspanningstherapie?

De Adem- en Ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn is in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld. Reeds tijdens zijn studie Geneeskunde werd Dr. J.J. van Dixhoorn gegrepen door de mogelijkheid patiënten te leren zelf hun gezondheid te bevorderen. In verband daarmee bestudeerde Van Dixhoorn zowel westerse als oosterse ont­spanningstechnieken. Tevens verdiepte hij zich in de kennis over stress en stressmanagement. In de loop der jaren ontwikkelde Van Dixhoorn een geheel nieuwe reeks van instructies en handgrepen, die eenvoudig, veilig en effectief zijn, juist omdat ze nauw aansluiten bij de dagelijkse bewegingen. Specifiek is een dynamische vorm van ontspanning als functionele wervelkolombeweging. Hij bestudeerde de innige samenhang tussen de beweging van de wervelkolom en de adem­haling. Door dit te benutten verbeteren de lichaamshouding, de adem­haling en de mentale spanning. Door de instructies eigen te maken, nemen overspanning en stressklachten af, terwijl de stressbestendigheid merkbaar toeneemt.

Zo stelde van Dixhoorn het gunstige effect van de methode vast bij hartinfarctpatiënten, tijdens een gerandomiseerd onderzoek waarop hij cum Laude aan de Erasmius Uninversiteit promoveerde. De medische consumptie bleek over vijf jaar aanzienlijk afgenomen te zijn in patiënten die behandeld werden met adembewustwording therapie. De ademtherapie kan zowel liggend, staand, zittend als lopend gegeven worden, en bestaat uit simpele oefeningen die gemakkelijk thuis gedaan kunnen worden.


Verloop van de behandeling

Er wordt onderzocht of er sprake is van een vorm van overspanning die reageert op de instructie, dit doen we meestal met een behandeling of 5. Blijkt dit het geval en er is klachtverbetering, dan wordt de behandeling voortgezet. Een individuele zitting duurt circa 30 minuten. Alle te behandelen oefenstof is beschreven. Indien u het fijn vindt, kunt u deze meekrijgen zodat u thuis de oefenstof goed kunt oefenen.